Floris de minstreel

Het complot van de edelen

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

FLORIS DE MINSTREEL DEEL 5

HET COMPLOT VAN DE EDELEN

Nadat Floris, Veerle en Dolf, samen met Karel en Floris' vader Roeland Utrecht hebben verlaten, komen ze er al gauw achter dat hun problemen nog niet voorbij zijn. Ze worden achtervolgd door de soldaten van Franck en Jacob en belanden daardoor in een woud, waarin raadselachtige dingen gebeuren. Al gauw merken ze dat de macht van de twee verraderlijke edelen veel verder reikt dan ze voor mogelijk hadden gehouden. Opnieuw moeten Floris, Veerle, Dolf en heer Rudolf vrezen voor hun leven.

En wie kunnen ze uiteindelijk nog wel vertrouwen?

 

Leeftijd: 12 jaar en ouder

 

ISBN: 9789055518708

Uitgeverij Gebroeders Koster, Barneveld

Eerste druk 2016

 

Dubbele dreiging

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

FLORIS DE MINSTREEL DEEL 4

Zoals de trouwe lezers van de serie weten, worden Floris en Dolf bij hun vertrek uit Zutphen nagekeken door een duistere figuur. Het blijkt een marskramer te zijn, die in de herberg heeft geluisterd naar Floris' optreden. Hij heeft Floris herkend als Roelf, de weggelopen zoon van smid Roeland uit een versterkte hoeve boven Koevoorde. Omdat hij niet helemaal zeker is van zijn zaak, gaat hij op bezoek bij Maria, de vrouw van heer Rudolf, Floris' leermeester. Zij belooft hem een beloning, als hij er voor zorgt dat de weggelopen horige Floris door zijn meester wordt gedwongen terug te gaan naar de hoeve.

Veerle, de dochter van heer Rudolf en Maria, én Floris' vriendin, luistert dit gesprek af en besluit de jongens achterna te reizen. Al gauw blijkt dat niet alleen de reis vol gevaren is, maar dat er ook lieden zijn die koste wat het kost willen voorkomen dat de jongens de opdracht die ze van heer Rudolf hebben gekregen tot een goed einde brengen.

Of het Floris, Dolf en Veerle lukt aan deze dubbele dreiging te ontkomen, kun je lezen in deel 4 van de serie Floris de minstreel.

Lees meer: Dubbele dreiging

   

Strijd met gesloten vizier

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail


FLORIS DE MINSTREEL DEEL 3

Na de lange, koude winter in het klooster komt Rudolf Floris halen. Samen met Floris' vriend Dolf, die heeft ontdekt dat het kloosterleven niets voor hem is, reizen ze naar het zuiden. Hun reisdoel is het kasteel van Dolfs vader. Al voordat ze daar aankomen, horen ze dat het niet veilig is in het noorden van het tegenwoordige Limburg. Dit gebied hoort bij het graafschap Gelre, maar de hertog van Brabant heeft er zijn zinnen op gezet. Daarnaast azen zowel de graaf als de hertog op het hertogdom Limburg, dat meer naar het zuiden ligt.

Dolf wil zijn familie niet in  de steek laten en reist door naar het kasteel van zijn vader. Omdat heer Rudolf andere verplichtingen heeft, gaat Floris met hem mee. Het kasteel blijkt het middelpunt van de strijd te zijn.

Hoewel Rudolf bij hoog en bij laag blijft beweren, dat hij als minstreel geen partij mag en wil kiezen, gedraagt hij zich af en toe ronduit verdacht. Floris zou Floris niet zijn, als hij niet het naadje van de kous zou willen weten.

Al gauw ontdekt hij dat de oorlog geen spel is, maar bloedige ernst, en dat niemand in de strijd zijn leven zeker is...

Het boek heeft als titel: Strijd met gesloten vizier.

Lees meer: Strijd met gesloten vizier

   

Broeders zonder geweten

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

FLORIS DE MINSTREEL DEEL 2

Het tweede boek over Floris, de jonge minstreel, speelt zich af in een klooster in de buurt van Deventer. Tegen zijn wil moet Floris daar de winter doorbrengen, omdat hij in Zutphen, in het huis van Rudolf, niet welkom is.

Gelukkig maakt Floris in het klooster nieuwe vrienden. Niet alleen met Dolf, een jongen van zijn leeftijd, die monnik wil worden, maar ook met verschillende broeders kan hij het goed vinden.

In het klooster leert Floris lezen en schrijven en van broeder Gregorius krijgt hij niet alleen zangles, maar ook een prachtig geschenk.

Het lijkt een rustige winter te worden, maar dat verandert als twee vreemde broeders op een stormachtige winteravond bij het klooster aankloppen.

Vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen in het klooster...

 

Lees meer: Broeders zonder geweten

   

De zoon van de smid

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

scannen0001

FLORIS DE MINSTREEL DEEL 1

Roelf, zoon van een smid in een versterkte hoeve op de Hondsrug, voelt zich verre van gelukkig. Niet alleen kan hij bijna geen goed doen in de ogen van zijn vader, ook het vak van smid trekt hem totaal niet. Als op een dag de bekende minstreel Rudolf van Zutphen de hoeve bezoekt, weet Roelf het zeker. Hij wil, net als Rudolf, een rondtrekkende muzikant worden.

Na weer een woedeaanval van zijn vader besluit Roelf weg te lopen. Om te voorkomen dat zijn vader hem zal vinden, verbergt hij zich in de uitgestrekte moerassen rond de hoeve. Daar belandt hij letterlijk en figuurlijk in de narigheid. Hij ontmoet de stroper Rooie Geert, die zich al jaren schuilhoudt  in een hut, ergens diep in het moeras. De stroper verleent hem gastvrij onderdak, maar hoe onschuldig zijn  Geerts activiteiten eigenlijk?

Zal er van Roelfs droom minstreel te worden wel iets terecht komen?

 

De serie FLORIS DE MINSTREEL speelt zich af in de Middeleeuwen. In veel opzichten een donkere tijd. Er bestonden grote verschillen tussen rijk en arm, waarbij de adel en de geestelijkheid zich vaak verrijkten over de ruggen van de gewone mensen. Ook wat het geloof betreft was het een arme tijd. Geloof en bijgeloof gingen vaak hand in hand, ook al doordat de meeste mensen niet konden lezen en schrijven. De Rooms Katholieke Kerk, de enige kerk in de Middeleeuwen, maakte regelmatig misbruik van haar positie. Ze verzon regels en voorschriften met als voornaamste doel de kas van de kerk te spekken.

Reizen was vaak een gewaagde onderneming. Vooral in de arme gebieden lagen rovers op de loer, die de reizigers niet alleen van hun waardevolle spullen, maar vaak ook van hun leven beroofden. Toch waren er rondtrekkende muzikanten, minstrelen, die overal kwamen en in ruil voor eten, onderdak en een beloning hun liederen ten gehore brachten. Zowel in de dorpen en steden als in kastelen en burchten werden ze meestal hartelijk ontvangen, omdat ze altijd op de hoogte waren van de laatste nieuwtjes. Nieuws, dat de minstrelen vaak gebruikten voor hun nieuwe liederen.

Dat de minstrelen tijdens hun reizen zelf ook het nodige meemaakten, kun je lezen is de serie: FLORIS DE MINSTREEL

Lees meer: De zoon van de smid