Ook leuk om te weten

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Inhoudsopgave
Ook leuk om te weten
Toneelstukken
Koninginnedag 2011
De koning komt
Poppenkastspel
De Opgang
Alle pagina's

 

 

Liedjes en gedichten

 Eigenlijk is ‘Kampeerders in de knel’, het eerste boek van Janwillem, niet zijn debuut. Al eerder is er iets van hem in druk verschenen.

Na zijn schooltijd begonnen Janwillem en zijn twee vrienden, Wiechert Eschbach en Wim Wilts, samen muziek te maken. Aangezien Janwillem geen enkel instrument kan bespelen, nam hij de ‘zang’ voor zijn rekening.

Wim en Janwillem repeteren een lied voor een bruiloft

 

Janwillem en Wiechert maken een klankbeeld voor de bruiloft van Wim.

 

 

Janwillem is altijd al een fantast geweest en hij droomde ervan, dat ze ooit beroemd zouden worden. Omdat voor hem geen rol als muzikant was weggelegd, begon hij songteksten te schrijven. Eerst in het Engels, later ook in het Nederlands. Je hoeft niet te vragen waar het merendeel van deze teksten over ging. Smile

In 1980 las Janwillem op een dag in een vakblad dat er landelijk een wedstrijd zou worden gehouden voor zondagsdichters, mensen die nooit eerder iets hadden gepubliceerd. Een jury zou de gedichten per regio beoordelen en de vijftig beste inzendingen zouden in boekvorm worden uitgegeven. Janwillem blufte toen tegen zijn collega’s dat hij zo een gedicht kon schrijven dat in de bundel geplaatst zou worden.

Ter plekke schreef hij toen: ‘Eenzame leegte’. Een vreselijk negatief gedicht, waarvan we jullie de inhoud zullen besparen. Hij stuurde het gedicht op en tot verbazing van iedereen, ook van hem zelf, werd het gedicht inderdaad opgenomen in de bundel. Het werd ook afgedrukt in verschillende kranten en Janwillem werd uitgenodigd het te komen voordragen tijdens een poëziefeest in Steenwijk. Aan die oproep heeft hij geen gehoor gegeven, omdat het voor hem onmogelijk was het gedicht met een stalen gezicht te declameren. Het was immers allemaal als een grap bedoeld.

Grap of niet, het feit blijft dat ‘Eenzame leegte’ eigenlijk het echte debuut van Janwillem Blijdorp is.

Zijn ervaring als liedjesschrijver en dichter kwam Janwillem ook goed van pas voor zijn activiteiten waarover je op de volgende bladzijde kunt lezen.